当前位置: 首页>>科学研究>>正文
数理学院学术报告—西北师范大学数学与统计学院陈鹏玉博士
2020-01-03 23:09   审核人:

应数理学院邀请,西北师范大学陈鹏玉博士将于2020年1月2日至1月4日访问我院并作学术报告,欢迎各位老师和研究生同学参加。

报告题目:Recent results on non-autonomous nonlocal evolution equations

报告人:陈鹏玉 博士

报告时间:1月3日下午5:00

报告地点:数理学院学术报告厅

报告摘要: In this talk, I will introduce some new results for two classes of nonlinear non-autonomous nonlocal evolution equations in infinite-dimensional Banach spaces. Combining the theory of fractional calculus and evolution families, the fixed point theorem with respect to convex-power condensing operator and a new estimation technique of the measure of noncompactness, we obtained the existence of mild solutions for a class of nonlinear non-autonomous nonlocal evolution equation of mixed type via measure of noncompactness under the situation that the nonlinear function satisfy some appropriate local growth condition and a noncompactness measure condition. Furthermore, based on the local existence result and a piecewise extended method, we obtained a blowup alternative result for fractional non- autonomous integro-differential evolution equation of Volterra type. Our results generalize and improve some previous results on this topic, since the condition of uniformly continuity of the nonlinearity is not required, and also the strong restriction on the constants in the condition of noncompactness measure is completely deleted.专家简介:

报告人简介:陈鹏玉,2014年6月在西北师范大学获非线性分析方向博士学位,现为西北师范大学数学与统计学院副教授,硕士研究生导师。 兼任美国数学会《Math Review》评论员,教育部学位中心研究生学位论文通讯评议专家。主要从事非线性泛函分析、抽象空间微分方程及非线性发展方程的研究工作,在SCI检索刊物《Zeitschrift für Angewandte Mathematik and Physik》、《Banach Journal of Mathematical Analysis》、《Communication on Pure and Applied Analysis》、《Nonlinear Analysis. Theory, Methods & Applications》、《Nonlinear Analysis. Hybrid Systems》、《Fractional Calculus and Applied Analysis》、《Results in Mathematics》等上发表学术论文40余篇,其中SCI一区刊物论文2篇,ESI高被引论文3篇。2018年在科学出版社出版专著《抽象发展方程非局部问题的可解性及其应用》1部。主持国家自然科学基金青年项目1项、甘肃省自然科学基金重点项目1项、甘肃省高等学校科研项目1项、西北师范大学青年教师科研能力提升计划项目2项。作为第二完成人获甘肃省自然科学奖二等奖1次,分别作为第五和第一完成人获甘肃省高校科技进步奖一、三等奖各1次。